Brandveilig gebouw
Inloggen

Zoetermeer

Logo A Unica Fire Detection RGB (1)
D9000 lineaire optische rookdetectie ilia

D9000 Lineaire optische rookdetectie (ILIA)

Tegenwoordig is het gebruik van glas en grote open atria in gebouwen heel gebruikelijk. Dit stelt specifieke eisen aan de branddetectie apparatuur. Voor het esthetisch verantwoord en kosten effectief detecteren van dit soort grote oppervlakten is lineaire rookdetectie ontworpen.

Specificaties

Algemeen

De ILIA beamdetector is een doorontwikkeling op de zeer succesvolle Ardea beam detector. Dit lineaire rookdetectie systeem is geschikt om zeer grote oppervlakten per detector te beveiligen. De zender en ontvanger kunnen tot maximaal 200 meter uit elkaar geplaatst worden. De detector kan afhankelijk van de montage hoogte een gebied bewaken van maximaal 7,5 meter breed aan weerszijden van de licht straal. Het totaal te beveiligen oppervlakte voor één detector is maximaal 1600 M2 (maximale oppervlakte zone conform EN54-14).
De zender en ontvanger zijn beiden voorzien van een zeer stabiele montage beugel met een speciale fijn afstelling om de zender en ontvanger eenvoudig op elkaar te kunnen richten. Door het gebruik van geavanceerde algoritmes voor het bepalen van wel of geen brand is de detector ongevoelig voor optische en elektromagnetische verstoringen.
De alarmniveaus waarop de melder dient te reageren zijn vrij programmeerbaar zodat voor iedere situatie de juiste alarmdrempel gekozen kan worden.
Door het grote oppervlak dat door één detector bewaakt kan worden zijn de kosten per M2 voor zowel aanschaf als onderhoud zeer gunstig.

Toepassingsmogelijkheden

Dit lineaire rookdetectiesysteem werkt onafhankelijk van het alarmsysteem waaraan het gekoppeld wordt en is uitermate geschikt voor situaties zoals atria, drijfshallen, hoge ruimten, vergaderruimten, zwembaden en musea.

Werking lineaire rookdetectie

Het lineaire rookdetectiesysteem bestaat uit drie onderdelen: de zender, ontvanger en controllerinterface. De zender zendt continu een Infrarood (IR) lichtbundel door de te bewaken ruimte richting de ontvanger.
In de ontvanger wordt deze lichtbundel geanalyseerd met een speciaal algoritme welke bepaalt of de informatie welke uit de lichtstraal kan worden gehaald voldoet aan de symptomen van een brandsituatie. Bij het analyseren worden de rook- en temperatuurgegevens omgezet in een digitaal signaal. Dit signaal wordt door een microprocessor verder verwerkt. Bij de analyse wordt rekening gehouden met de specifieke gegevens van de situatie waar de detector geplaatst is. Deze gegevens zijn bij het inbedrijfstellen door middel van kalibreren in de detector opgeslagen. Hierdoor wordt het mogelijk om zelfs in ruimten waar mogelijke stoorsignalen aanwezig zijn toch een betrouwbare brandmelding te genereren.
Op de controller worden zowel de zender(s)als de ontvanger(s) aangesloten. Standaard 2 mogelijk, met uitbreidingskaart maximaal 8 zenders en ontvangers. In de controller zijn potentiaal vrije contacten voor brand en storing per detector aanwezig. Tevens moet op de controller voedingsspanning 12 - 24 VDC worden aangeboden om de zender en ontvanger van stroom te voorzien. Vanaf de controller kunnen diversen instellingen gemaakt worden.

Reflector uitvoering

Voor die situaties waar het niet mogelijk of wenselijk is bekabeling naar zowel de zender als de ontvanger te brengen is er ook een versie met de zender en ontvanger bij elkaar in één behuizing en een reflectie unit aan de andere zijde. De maximaal te overbruggen afstand is in dit geval 150 meter.

Speciale uitvoeringen

Naast de standaard uitvoering is er voor gebruik in o.a industriële omgevingen ook een speciale uitvoeringen beschikbaar voor stoffige omgevingen. Speciaal bedoeld voor industriële omgevingen.

Bekabeling

Controller, zenders en ontvangers kunnen onderling in een 4 aderige kortsluit vaste lus bekabeld worden zodat bij breuk of sluiting er geen detectoren uitvallen.

Bestel informatie

Omschrijving

Verkoopeenheid

Eenheid

Artikelnummer

D9000 Lineaire optische rookdetectie (ILIA). (Dit is een configuratieproduct, onze verkoopafdeling helpt u graag om het product samen te stellen)

1

3820074

Technische specificaties

Omschrijving

Specificatie

Bedrijfsspanning

Maximale stroom (Controller + 1 detector): 12V

Maximale stroom (Controller + 1 detector): 24V

Maximale stroom (Controller + 8 detectoren): 24V

Maximale stroom (Controller + 8 detectoren): 12V

Maximaal bewakingsoppervlak

Maximale afstand tussen zender & ontvanger

Omgevingstemperatuur

Relatieve vochtigheid

Materiaal

Beschermingsgraad

Kleur

Gewicht zender

Gewicht ontvanger

Gewicht controller

Goedkeuringen

12 - 24 V DC

50 mA

100 mA

270 mA

512 mA

1600 m² (EN54-14)

10 - 200 meter (150 meter bij reflector)

-20 t/m 65 °C

max. 95 %

Kunststof (PPE)

IP 65

Zwart of Wit

± 0,74 kg

± 0,78 kg

± 0,38 kg

G209195