Brandveilig gebouw
Inloggen

Zoetermeer

Logo A Unica Fire Detection RGB (1)

Welke locaties worden geselecteerd voor de brandhaarden binnen de zorg?

NL LI Link BVG post 8 13072021@900w

Het IFV (Instituut Fysieke Veiligheid) doet jaarlijks onderzoek naar fatale woningbranden. In 2018 hebben ze het rapport “10 jaar fatale woningbranden” uitgebracht. 

Hieruit blijkt enerzijds dat in alle ruimten brand kan ontstaan en anderzijds dat meer dan 80% van de branden ontstaan in slaapkamer, woonkamer en keuken.

De afbeelding hierboven geeft weer waar de meeste branden ontstaan.

Aangezien een zorginstelling vergelijkbaar is met een reguliere woonomgeving zijn de conclusies van dit rapport ook voor de zorg toepasbaar. De drie meest voorkomende ruimten moeten dus minimaal geselecteerd worden in een brandscenario. Verder moeten ook minimaal de ruimten waarin personen kunnen verblijven of ruimten waardoorheen gevlucht wordt, worden geselecteerd.

Wilt u meer weten over veilig vluchten in de zorg? Volg onze masterclass.

Zelfde proef maar nu met de deuren na de overloop open, plus een open deur van de naastgelegen slaapkamer.

Door de grotere hoeveelheid zuurstof kan de brand groter worden, maar ook hier treedt een zuurstof tekort op. Doordat de brand meer brandvolume heeft, zakt het zuurstof gehalte nog verder naar beneden vergeleken met de eerste proef en wordt de CO-concentratie uiterst gevaarlijk hoog. De toegang tot de slaapkamer was tot ongeveer 2 minuten mogelijk.

Wilt u meer weten over veilig vluchten (in de zorg)? Volg onze masterclass.