Unica Fire Detection
Inloggen

Zoetermeer

Logo A Unica Fire Detection RGB (1)

Hoe helpen de BIO-maatregelen om veilig te kunnen vluchten?

NL LI Link BVG post 11 05102021@900w

Bouwkundige, Installatietechnische en Organisatorische maatregelen zorgen ervoor dat u bij een brand meer tijd heeft om veilig te kunnen vluchten en/of minder tijd nodig heeft om te ontruimen.

In voorgaande nieuwsitems is het maximaal aanvaardbaar risico bepaald en zijn de brandrisico’s / brandscenario’s gedefinieerd. Bij het uitkomen van zo’n brandscenario bepalen de BIO-maatregelen of het maximaal gestelde aanvaardbaar risico wel of niet overschreden wordt. Zie ook post 1 over risicogestuurde brandveiligheid en onderstaand beeld.

Ter vergroting van uw gevoel over de te verwachte effecten van de verschillende BIO-maatregelen volgen hierna vele berichten hoe deze BIO-maatregelen:

- de brand- en/of rookverspreiding beïnvloeden en
- de ontruiming kunnen versnellen of zekerstellen.

Bijvoorbeeld: wat is het verschil tussen een beleid wel of niet met de hand blussen, wat doet woningsprinkler en wat voor mogelijkheden biedt het het stay-in-place principe?

Wilt u meer weten over veilig vluchten (in de zorg)? Volg onze masterclass.

Zelfde proef maar nu met de deuren na de overloop open, plus een open deur van de naastgelegen slaapkamer.

Door de grotere hoeveelheid zuurstof kan de brand groter worden, maar ook hier treedt een zuurstof tekort op. Doordat de brand meer brandvolume heeft, zakt het zuurstof gehalte nog verder naar beneden vergeleken met de eerste proef en wordt de CO-concentratie uiterst gevaarlijk hoog. De toegang tot de slaapkamer was tot ongeveer 2 minuten mogelijk.

Wilt u meer weten over veilig vluchten (in de zorg)? Volg onze masterclass.