Brandveilig gebouw
Inloggen

Zoetermeer

Logo A Unica Fire Detection RGB (1)

Hoe beïnvloedt de zuurstoftoevoer een brand?

NL LI Link Post 13 15092020@900w

Brand in een bed op slaapkamer op de 1e verdieping van een woning. De deuren zijn gesloten, maar slaapkamerraam staat op een kier. Gaat de brand smoren? Ja.

Brand in een bed op slaapkamer op de 1e verdieping van een woning. De deuren zijn gesloten, maar slaapkamerraam staat op een kier. Gaat de brand smoren? Ja. In het plaatje hierboven treft u de resultaten van brandproeven bij woningbranden van de Brandweeracademie, beschreven in het rapport “Het kan verkeren.”

Na vier minuten brand is de zuurstof nagenoeg verbruikt, waardoor het zuurstofpercentage gaat dalen en de concentratie CO gas gevaarlijke hoog wordt. De toegang tot de slaapkamer was tot ongeveer 3 minuten mogelijk.

Zelfde proef maar nu met de deuren na de overloop open, plus een open deur van de naastgelegen slaapkamer.

Door de grotere hoeveelheid zuurstof kan de brand groter worden, maar ook hier treedt een zuurstof tekort op. Doordat de brand meer brandvolume heeft, zakt het zuurstof gehalte nog verder naar beneden vergeleken met de eerste proef en wordt de CO-concentratie uiterst gevaarlijk hoog. De toegang tot de slaapkamer was tot ongeveer 2 minuten mogelijk.

Wilt u meer weten over veilig vluchten (in de zorg)? Volg onze masterclass.